wtorek, 25 października 2011

Mieszaniec

Dzisiaj totalna mieszanina tematów.
Najpierw bardzo , bardzo chciałabym podziękować Penelopie za jej dobre serce:)))  Na pewno słyszałyście o jej akcji z zakwasem chlebowym. Zgłosiłam i ja swój akces i zostałam mile zaskoczona. Myszka potraktowała mnie po kumotersku i przysłała mi wymarzony zakwas poza kolejnością:) Tak  więc w piątek, jak tylko otrzymałam paczkę zabrałam się do roboty. Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie i zadzwoniłam do mojej dobrodziejki, żeby jej podziękować... tiaaaa.......  okazało się, że trochę za bardzo się pospieszyłam- zakwas był świeży i powinnam była kilka dni zaczekać. No gorąca głowa...  macie tak, że jak zawładnie Wami jakaś idea musicie to zrobić natychmiast???
Mysza powiedziała, że to będzie cud, jeśli coś z tego wyjdzie... no i wiecie co, zdarzył się CUD, chlebek wyrósł, może nie tak jak powinien- chociaż nie wiem jak powinien;) I był pyszny, dla wszystkich którzy próbowali!!! Na pewno powstał nowy, dobry zwyczaj w moim domu- pieczenie chleba:)))
Jeszcze raz wielkie dzięki Kochana:)))) Na dowód zdjęcie robione późnym wieczorem, trochę niewyraźne, ale widać, że to chleb:)))

Chociaż czasu na wszystko mam jakby mniej ostatnio, zwłaszcza na robótkowanie znalazłam sobie nowe zajęcie. Nie wymaga ode mnie wielkiego zaangażowania czasowego, mogę sięgnąć po robótkę w dowolnym momencie na 5 minut albo godzinkę. Poza tym chciałam przypomnieć sobie technikę, której dawno nie używałam. Mam na myśli frywolitkowanie. Dołączyłam do licznej już grupy, która pod kierunkiem Renulka dzierga serwetkę. Nie wiem co prawda czy wytrwam do końca, ale na razie efekt jest taki:
 
 W fazie realizacji jest jeszcze jeden projekt na razie tylko mała zapowiedź - haftowane gwiazdki, ale jak je wykorzystam- jeszcze nie zdradzę;))))
I proszę jeszcze o chwilę cierpliwości zanim opowiem o tym co ostatnio mnie głównie zajmuje:)

36 komentarzy:

  1. Serwetka prześliczna, te haftowane także, a chlebek widać że pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą frywolitką mnie powaliłaś!!! Cudna jest.
    Chlebek na pewno pyszny, my też w domu pieczemy:)
    pozdrowienia serdeczne,

    OdpowiedzUsuń
  3. Frywolitka śliczna, chlebek piekę od lat i wiem że jest w pieczeniu chleba coś tajemniczego, dopełniającego w domowym życiu, moja córka czasem mówi jak wyjmuję chleb z piekarnika że pachnie domem, czy to nie jest dziwne? Ja też mam takie uczucie.

    OdpowiedzUsuń
  4. To razem sobie frywolitkujemy u Renulka:)) Fajnie wychodzi Twoja serwetka, czy Ty na igle ją robisz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ann_maragaret tak, właśnie na igle robię:) Czółenko jest na razie poza moim zasięgiem- w sensie opanowania techniki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb wyglada BOSKO, tez mialam chec na zakwas Penelopy, gratuluje wiec wygranej. Frywolinka bardzo ladna, a z haftow mysle ze zrobisz babki..? Zgadlam? Ag

    OdpowiedzUsuń
  7. P.S. Mialam na mysli bombki nie babki....Ale wstyd, taki blad...Czerwienie sie ze wstydu...

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurczaki, ale chlebuśśśś!:))) przegapiłam post Penelopy, muszę wrócić i poczytać. Zamówiłam "maszynerię " do wypieku, czekam i na łatwiznę będę iść, ale z tego co wiem , to chleb na zakwasie można również w "maszynce" produkować.
    Frywolitka cudna- taka mięsista na igiełce wychodzi, serwetki chyba ładniej się prezentują w ten sposób wykonane. Twoja perfekt jak zwykle. :) I te krzyżyki- "ciekawam" okrutnie nowego projektu.;)
    Serdeczności przesyłam! :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny chlebek Tobie sie wypiekl,umnie tez w domciu pieczemy chleb i to jest chyba najpiekniejszy zapach przypominajacy dom.
    Piekna frywolinka i cudne hafciki.Ciekawam co z nich pieknego stworzysz,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chleb to świetna sprawa. Ja praktycznie wcale nie kupuję chleba w sklepie-okazuje się, że wyjście do piekarni zajmuje więcej czasu niż nastawienie chleba! Wprawdzie nie "bawię się" w chleb na zakwasie, a posługuję się maszyną do wypieku chleba. I tak warto bo smak nie do odnalezienia na sklepowych półkach. Pieczenie chleba to wspaniała domowa tradycja i oby pojawiała się w coraz większej ilości polskich domów.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Serwetka zapowiada się nieziemsko, a taka zapowiedź hafcików jest niezwykle intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek wygląda przepysznie :-) śliczna serwetka

    OdpowiedzUsuń
  13. Czegokolwiek nie dotkniesz zamieniasz w sztuke..Jolinko az mi slinka pociekla na widok chlebka..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Serwetka cudowne. A chlebuś - wyobraź sobie, że czuję jego zapach!!!Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż do mnie zapach chleba doleciał;) Tyle tajemnic w tym poście,że już nie mogę się doczekać,co one kryją:)

    OdpowiedzUsuń
  16. O matuchno jakie ja mam zaległości u Ciebie :( Też dłubię Renulkową serwetkę i też czasami mam chwile w których się zastanawiam jak długo jeszcze wytrwam... Jolinko wytrwamy... Mam nadzieję, że do końca :)
    Efektu końcowego z xxx już jestem ciekawa :)

    Buziolce :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Hahaha..pół polski piecze na zakwasie od Penelopy ;)
    Moja rodzina nie toleruje ziarenek w chlebie, więc połączyłam zakwas penelopy z przepisem jaki znalazłam w książce o rekonstrukcji archeologicznej wczesnośredniowiecznej. Wynik? Mam chleb taki jaki piekły nasze pra, pra babki. Cud miód!

    OdpowiedzUsuń
  18. W pierwszej chwili pomyślałam, że dziergasz czółenkami.... chlebkiem przypomniałaś mi dom rodzinny, dzieciństwo i jego smaki, ale tą tajemnicą to nadużywasz naszej cierpliwości ;)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek na pewno wyszedł przepyszny :) Moja teściowa też piecze i to faktycznie najlepsza rzecz pod słońcem. Serwetka śliczna, zazrdoszczę umiejętności i cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krzysia ma rację, co do tej tajemnicy ;) Pięknie budujesz nam emocje ;)) Kiedy w końcu się wyda???
    A odnośnie mojego zakwasu, to wygląda na to, że faktycznie cuda zdziałał, albo ze swej natury taki mocny, ...albo ( co jest chyba strzałem w dziesiątkę) gospodyni, co ciasto mieszała taka zdolna :)
    Jolu, bardzo się cieszę, że chlebek Wam zasmakował ...i w dalszym ciągu głowa mi się z niedowierzania kiwa ;))
    A frywolitkowania to, juz pisałam, zazdroszczę Ci. U mnie jeszcze pewnie długo pozostaną na liście ambitnych planów :)
    Buziaki przesyłam dla wszystkich zjadaczy chlebka na zakwasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Agni jesteś bardzo domyślna, tak te gwiazdki przygotowałam na bombki:)))
    Aniu w Twoich ustach pochwała dla moich frywolitek to naprawdę coś- chociaż zdaję sobie sprawę, że igłowe nie dorównają tym czółenkowym w ich delikatności:) Staram się jak mogę i niteczki zaciskam tak mocno, że potrzebuję szczypiec do przeciągnięcia igły;)
    Krzysiu nie mów;)))) Musiałabym chyba trenować posługiwanie się czółenkiem przez sen, żeby dojść do takiej wprawy;)))
    Dziewczyny Kochane - nie zamierzałam wystawiać Waszej cierpliwości na próbę, po prostu pewne sprawy trwają dłużej niż zakładałam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wracaj Kochana tutaj, wracaj. Z chlebem, z frywolitką, z czymkolwiek, tylko bądź :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Biegam teraz po blogach, bo wyrwalam wolna chwile i....Ty tez robisz frywolitki!!!!!! No cudna serwetunia bedzie!!!! A fotki WYRAZNIE POKAZUJA ZE C H L E B UPIEKLAS ZNAKOMICIE!!!! Moge sobie wyobrazic jego aromat i choc w odrobince jego smak.....
    Pozdrawiam Cie Kochana!
    P.S. Pisalas mi o odpoczynku w swoim ostatnim komentarzu...Ja nie wiem, KIEDY to nastapi ale nie przestaje o tym marzyc:-)))))

    OdpowiedzUsuń
  24. Jolu wiesz ze ten chleb taki apetyczny ze prawie u mnie nim zapachniało ... mhhh i ta chrupiąca skórka ... aż się głodna zrobiłam :)

    Frywolitkę podziwiam, też bym pofrywoliła ale nie mam czasu ... kurde ... foch...

    A z tym trzymaniem w niepewności to rzeczywiście skubana jesteś wystawiając nas nataką próbę :)

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ach, serwetka jest śliczna! Już od dłuższego czasu mierzę się z ochotą by spróbować tej techniki bo prace wychodzą przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  26. No i taki swojski chlebek to jest cos!!!moja babcia zawsze piekla na zakwasie i byl pyszny i pamietem jako dziecki ze smarowala nam kromki smalcem tez swojskim bo najlepiej je lubilismy ,oj!to bylo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Serwetka frywolitkowa - cudna. Technika dla mnie obca ale zawsze mnie zachwyca.
    A gwiazdki świąteczne urocze.

    OdpowiedzUsuń
  28. Frywolitki ekstra !!! Piękny wzór !
    A ja tez domyśliłam się, ze haftowane gwiazdeczki to na bombki !

    OdpowiedzUsuń
  29. Frywolitka, zawsze budzi we mnie kompleksy, ale to dobrze, mam do czego dążyć. Póki co podziwiam Twoją pracę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. No dla mnie taka frywolitka to niedościgniony kunszt wykonawcy..czyli Twój Jolinko!:)Wytrwaj!
    Pozdrawiam bardzo serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale się u Ciebie dzieje, hafciki, wypieki, frywolitka. Ja też przyłączyłam się do supłania tej serwetki, tylko mi to idzie bardzo powoli.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jolu jak tylko Mysza dowiedziała się że pieczesz chleb od razu do mnie zadzwoniła, " nie piecz jeszcze chleba , dopiero w poniedziałek bo Jolinka w gorącej wodzie kąpana". Ale się napaliłyśmy, warto bo chlebek przedni. A co do gwiazdeczek to snuję domysły, znowu nas czymś niezwykłym zaskoczysz.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  33. Aż Cię ominęłam, tak mnie ten post z chlebkiem zmylił. Myślałam , że to któryś z kulinarnych, a tam zaglądam, gdy potrzebuję, bo inaczej pokusa robi mi krzywdę i to prawie zawsze, bo albo dlatego że się lenię i nie upichcę, albo upichcę i biodra puchną. A Twój chlebuś, to samo zdrowie.
    Śliczną serwetkę tworzysz! Frywolitka igłowa mnie kusi, a teraz.... tym bardziej:)
    Jolinko, ależ Ty potrafisz wzbudzić ciekawość...bardzo potrafisz... no i bardzo czekam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Witaj!

    Zapraszam na candy http://konwaliaamelii.blogspot.com/2011/10/candy.html
    do przygarnięcia obrazek z napisem Home wykonany w technice pergaminowej.

    pozdrawiam
    hania

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za komentarz :)